sobota, 30 listopada 2013

Udka z kurczaka z warzywami

Witam,
dzisiaj danie obiadowe. Ja osobiście uwielbiam kurczaka w każdej postaci. Dzisiaj proponuję udka z piekarnika z warzywami.

Porcja dla 2 osób.
Czas przygotowania: ok 90min

Składniki:
  • 2 udka z kurczaka
  • 400g śmietany 12%
  • przyprawy (wedle uznania) 
    • majeranek
    • pieprz
    • sól
    • papryka
  • ok 300g warzyw (mogą być mrożone)
    • 2 marchewki
    • 1/4 kalafiora
    • 1/4 brokuła
    • 2-3 ziemniaki
Sposób przygotowania:

  1. Udka dokładnie myjemy i ściągamy skórę.
  2. Śmietanę mieszamy z przyprawami.
  3. Udka przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną i odstawiamy na 30min do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  4. Po 30min udka przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku przez ok 60min
  5. W między czasie obieramy, myjemy i kroimy warzywa i gotujemy w lekko osolonej wodzie.





SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz