czwartek, 14 listopada 2013

Makaron z makrelą i papryką

Witam,

Na pierwszy ogień wrzucam przepis z dzisiejszego obiadu. Czasu miałam mało, a potrawę przygotowuje się dość szybko.




Czas przygotowania: ok. 20min.
Ilość porcji: ok 2-3

Składniki:

  • 250 g makaronu kolanka, rurki lub świderki
  • 1 wędzona makrela (ok.300g) lub 1 puszka makreli w oleju
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki masla
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka koperku (może być suszony lub mrożony)
  • 1 łyżeczka bazylii
  • szczypta soli
  • natka pietruszki do dekoracji



Sposób przygotowania:

1. Kroimy drobno cebulę, czosnek i paprykę. Następnie na patelni roztapiamy masło, dodajemy cebulę i czosnek, aż będą szkliste.

2. Dodajemy paprykę i kukurydzę.

3. W międzyczasie gotuję makaron al dente.

4. Ostrożnie wyjmuję mięso z wędzonej ryby. Lub jeśli korzystamy z ryby w oleju, odsączamy ją. W obu przypadkach rybę drobno rozdrabniamy.

5. Do podsmażonej cebuli i papryki dodajemy rybę. Całość doprawiamy papryką, pieprzem, solą, koprem i bazylią.

6. Ugotowany i odcedzony makaron dodaję do podsmażonych warzyw z rybą i mieszam.



Nakładamy na talerz i dekorujemy natką pietruszki. Najlepiej smakuje na ciepło.


SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz