Na pierwszy ogień wrzucam przepis z dzisiejszego obiadu. Czasu miałam mało, a potrawę przygotowuje się dość szybko.
Czas przygotowania: ok. 20min.
Ilość porcji: ok 2-3
Składniki:
- 250 g makaronu kolanka, rurki lub świderki
- 1 wędzona makrela (ok.300g) lub 1 puszka makreli w oleju
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki masla
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka koperku (może być suszony lub mrożony)
- 1 łyżeczka bazylii
- szczypta soli
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Kroimy drobno cebulę, czosnek i paprykę. Następnie na patelni roztapiamy masło, dodajemy cebulę i czosnek, aż będą szkliste.
2. Dodajemy paprykę i kukurydzę.
3. W międzyczasie gotuję makaron al dente.
4. Ostrożnie wyjmuję mięso z wędzonej ryby. Lub jeśli korzystamy z ryby w oleju, odsączamy ją. W obu przypadkach rybę drobno rozdrabniamy.
5. Do podsmażonej cebuli i papryki dodajemy rybę. Całość doprawiamy papryką, pieprzem, solą, koprem i bazylią.
6. Ugotowany i odcedzony makaron dodaję do podsmażonych warzyw z rybą i mieszam.
Nakładamy na talerz i dekorujemy natką pietruszki. Najlepiej smakuje na ciepło.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz