poniedziałek, 9 grudnia 2013

Kurczak po meksykańsku



Cześć, 
dziś na obiad ... kurczak po meksykańsku. Potrawa bardzo szybka w wykonaniu i bardzo smaczna. Dodatkowo niskokaloryczna ;) Porcja na 1 osobę ma ok 434kcal.

Składniki na 2 porcje: 

  • 1 cebula ok 200g
  • pierś z kurczaka ok 120g
  • 1 duża papryka ok 240g
  • śmietana 12% lub 18% ( ok 200g)
  • ryż brązowy (2 torebki)
  • przyprawy dla smaku (ja użyłam papryki ostrej i bazylii)



Sposób przygotowania:


  1. Pierś kurczaka porcjujemy i nacieramy olejem i papryką ostrą (można użyć samej soli) . Podsmażamy delikatnie na patelni, bez dodawania tłuszczu.
  2. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę lub paseczki i dodajemy do kurczaka. Całość dusimy ok 10 min (aż papryka będzie miękka).
  3. Gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  4. Przygotowujemy sos: do śmietany dodajemy przyprawy, i odrobinę startego sera żółtego. Chwilę gotujemy.

Podajemy nakładając warstwowo: ryż, kurczak z warzywami i sos.






SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz