dziś na obiad ... kurczak po meksykańsku. Potrawa bardzo szybka w wykonaniu i bardzo smaczna. Dodatkowo niskokaloryczna ;) Porcja na 1 osobę ma ok 434kcal.
Składniki na 2 porcje:
- 1 cebula ok 200g
- pierś z kurczaka ok 120g
- 1 duża papryka ok 240g
- śmietana 12% lub 18% ( ok 200g)
- ryż brązowy (2 torebki)
- przyprawy dla smaku (ja użyłam papryki ostrej i bazylii)
Sposób przygotowania:
- Pierś kurczaka porcjujemy i nacieramy olejem i papryką ostrą (można użyć samej soli) . Podsmażamy delikatnie na patelni, bez dodawania tłuszczu.
- Cebulę i paprykę kroimy w kostkę lub paseczki i dodajemy do kurczaka. Całość dusimy ok 10 min (aż papryka będzie miękka).
- Gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Przygotowujemy sos: do śmietany dodajemy przyprawy, i odrobinę startego sera żółtego. Chwilę gotujemy.
Podajemy nakładając warstwowo: ryż, kurczak z warzywami i sos.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz