czwartek, 16 stycznia 2014

Lasagne bolognese

Może nie należy do dań najszybszych, ale na pewno do jednych ze smaczniejszych i ulubionych przez mojego narzeczonego i mnie :)

Tradycyjna lasagna, przepis na porcję dla ok 4-5 osób.



Składniki:
  • 200 g makaronu lasagne (ja używam Lubelli)
  • 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 2-4 ząbki czosnku
  •  2 cebule
  • 500 g dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 150 - 400 g żółtego sera (proporcje zależne od preferencji)
  • sól
  • oregano
  • tymianek
  • bazylia (świeża lub suszona)
Składniki na sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz 

Sposób przygotowania:
  1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy lub drobno siekamy. 
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy mięso z czosnkiem.
  3. Dodajemy pomidory i doprawiamy solą, oregano, tymiankiem, bazylią. Podgotowujemy, aż sos nam lekko zgęstnieje.
  4. Przygotowujemy sos beszamelowy: 
    1. Rozpuszczamy masło 
    2. Dodajemy mąkę i stale mieszając dolewamy zimne mleko.
    3. Całość gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. 
    4. Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
  5. Naczynie żaroodporne lub inną formę na lasagne smarujemy masłem. 
  6. Na spód kładziemy cienką warstwę sosu beszamelowego. Następnie układamy makaron, trochę  żółtego sera, sos bolognese (mięso z pomidorami) , sos beszamelowy i ponownie makaron. Całość powtarzamy do wyczerpania składników. 
  7. Ostatnią warstwę przykrywamy sosem beszamelowym i obficie posypujemy startym żółtym serem. (Bardzo dobrze smakuje także z mozzarellą.).
  8. Lasagne wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40min w temperaturze 180-200stopni.  



SMACZNEGO !!!

1 komentarz: