Tradycyjna lasagna, przepis na porcję dla ok 4-5 osób.
Składniki:
- 200 g makaronu lasagne (ja używam Lubelli)
- 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 2-4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 500 g dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki
- 100 g oliwy z oliwek
- 150 - 400 g żółtego sera (proporcje zależne od preferencji)
- sól
- oregano
- tymianek
- bazylia (świeża lub suszona)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy lub drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy mięso z czosnkiem.
- Dodajemy pomidory i doprawiamy solą, oregano, tymiankiem, bazylią. Podgotowujemy, aż sos nam lekko zgęstnieje.
- Przygotowujemy sos beszamelowy:
- Rozpuszczamy masło
- Dodajemy mąkę i stale mieszając dolewamy zimne mleko.
- Całość gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia.
- Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
- Naczynie żaroodporne lub inną formę na lasagne smarujemy masłem.
- Na spód kładziemy cienką warstwę sosu beszamelowego. Następnie układamy makaron, trochę żółtego sera, sos bolognese (mięso z pomidorami) , sos beszamelowy i ponownie makaron. Całość powtarzamy do wyczerpania składników.
- Ostatnią warstwę przykrywamy sosem beszamelowym i obficie posypujemy startym żółtym serem. (Bardzo dobrze smakuje także z mozzarellą.).
- Lasagne wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40min w temperaturze 180-200stopni.
SMACZNEGO !!!
uwielbiam lasagne, z przyjemnością wypróbuje Twój przepis ;-)
OdpowiedzUsuń